Konservenin Tarihi

Konserve Nedir?

Hammaddelerin yıkama, ayıklama, soyma, doğrama, haşlama veya kızartma gibi ön işlemlerden geçirildikten sonra,
gerekli ilaveler (yağ, sos, salamura v.b.) yapılarak doldurulup kapatıldığı
hava sızdırmayan metal kutu veya kavanozlarda yüksek ısılara tabi tutulması ve böylece içinde olması muhtemel tüm mikroorganizmalardan arındırılması sonucu
gıda maddesinin soğuk ortamda kalması gerekmeksizin bozulmadan yıllarca dayanmasını sağlayan işlemlere ve bu işlemler sonucu çıkan ürünlere konserve denir.

Yapılan İlk Konserve

İlk konserve cam kavanoz içinde 1804 yılında Nicolas Appert tarafından yapılmıştır.
Geniş ağızlı bir cam kavanoz içine konserve edeceği besini koyan APPERT, kavanozun ağzını bir mantar tıpa ile gevşek olarak kapatmıştır.
Hazırlanan kavanozdaki besinin üzerinde bulunan havayı almak için kavanozu 30. 60. dk. Kaynatmakta olan su içinde tutmuştur.
Daha sonra mantar tıpayı sıkıca kapattıktan sonra kavanozdaki konserve edilen maddenin uzun süre dayandığını görmüştür.
O yıllarda bu şekilde hazırlanan konserveler uzun deniz yolculuklarında kullanılmıştır.

İlk Konserve Fabrikası

İngiliz William Under Word Amerika'nın Boston kentinde ilk konserve fabrikasını kurdu.
1821 yılında kurulan bu konserve fabrikasından sonra İngiliz Thomas Kensett New York'ta denizanası, istiridye, karides gibi su ürünlerini konserve etti.
Yine aynı kişi konserve yapmanın özel iznini Amerika hükümetinden almayı başardı.
1840-1860 yıllarında Amerika'da konservecilik teknolojisi makine, işletme ve teneke kutu üretimi açısından büyük gelişme göstermiştir.
1847 yılında Acen Tailor 2 parçalı sıvama kutu yapma tekniği geliştirdi. 1849 yılında Steveson lehim yapan makineyi icat etti.
1852 yılında Shiyer otoklavı bulmuştur.

+90 212 861 43 43

+90 212 861 43 48

info@yurtkonserve.com.tr